În 10 martie 1833, pe moșia Miclăușani de lângă Iași, se năștea unul dintre cei mai controversați oameni politici români: Dimitrie Alexandru Sturdza. A fost de patru ori prim-ministru al României, președinte al Academiei Române, președinte al Senatului, ministru care a deținut mai multe portofolii, însă ultimii ani ai vieții sale au fost umbriți de o boală mintală care s-a agravat, scrie RFI în Pagina de istorie.
Dimitrie Alexandru Sturdza s-a născut într-o veche familie boierească, ce se înrudea cu familia principilor Sturdza. Tânărul Dimitrie Alexandru Sturdza a studiat la Academia Mihăileană, apoi a fost trimis în Germania pentru a studia economia, finanțele și istoria la universități de prestigiu, precum cele din Berlin, Bonn, Jena, Gottingen, Munchen și Freiburg.
Conflict cu Cuza
A revenit în țară, iar în 1857, a devenit secretar al Divanului Ad-hoc din Moldova. S-a manifestat drept unul dintre tinerii lideri ai unioniștilor. După Unirea din 1859, el a devenit secretarul personal al principelui Alexandru Ioan I Cuza. Însă Dimitrie Alexandru Sturdza a intrat rapid în conflict cu domnitorul, după ce l-a criticat în articole publicate de Steaua Dunării. A fost demis, judecat și trimis în surghiun la o mănăstire.
După ce și-a ispășit pedeapsa, a devenit ministru al Lucrărilor Publice în Guvernul de la Iași. Treptat, s-a apropiat de liberalii munteni. Drept urmare, Dimitrie Alexandru Sturdza a devenit unul dintre liderii grupului care a complotat, apoi a reușit, detronarea lui Alexandru Ioan I Cuza.
Din 1866, Dimitrie Alexandru Sturdza a devenit deputat, până în 1876, când a fost ales senator. A rămas membru al Senatului până în 1908, când s-a retras din viața publică. Între 1868 și 1870, Dimitrie Alexandru Sturdza a fost și agentul diplomatic al României la Constantinopole. A fost rechemat în țară, după ce l-a criticat pe domnitorul Carol I în ziarele străine. Totuși, a fost iertat și a primit mai multe portofolii ministeriale, de la Finanțe la Lucrări Publice și de la Externe la Culte și Instrucțiune Publică.
Citiți întregul articol pe RFI.ro.